Hoe autolak te verdunnen
Als u weet hoe u verf op de juiste manier moet verdunnen, kan dat het verschil maken tussen een gladde, professionele afwerking en een oneffen oppervlak met lopers. Ik heb deze korte handleiding geschreven om u te helpen de juiste hoeveelheid verdunner voor uw verf te vinden, zodat u altijd het beste resultaat krijgt. Houd er rekening mee dat deze gids gebaseerd is op ons assortiment autolakken.
Stap 1 - Lees de verfgegevensbladen
Autolak is scheikunde en alle soorten lak worden geleverd met een aanbeveling van de lakfabrikant. In principe is het het beste om deze richtlijn te volgen als u het beste resultaat en de beste toepassing wilt. Begin met het opzoeken van het technische gegevensblad van de verf die u moet gebruiken. Als u een van onze lak- en verfproducten gebruikt, kunt u het technische gegevensblad van het product in de webshop vinden.
Als het gegevensblad 5-15% verdunner aanbeveelt, begin dan met het toevoegen van ongeveer 5%. Roer de verf goed door en meet de viscositeit opnieuw. In het technische gegevensblad vindt u ook welke soort verdunner u moet gebruiken: snel, normaal of langzaam.
Snelle verdunner (korte verdunner): Dit type verdunner wordt meestal gebruikt bij lagere temperaturen (bijv. onder de 15°C). Het zorgt ervoor dat de verf sneller droogt in koelere omstandigheden, waar de droogtijd anders te lang kan zijn.
Normale verdunner (medium verdunner): Deze verdunner is ideaal voor gematigde temperaturen en normale weersomstandigheden (bijv. tussen 15°C en 25°C). Het zorgt voor een goede balans tussen droogtijd en verfhantering onder deze typische omstandigheden.
Langzame verdunner (lange verdunner): Te gebruiken bij hoge temperaturen en warm weer (bijv. boven de 25°C) of op grotere oppervlakken. Deze verdunner verlengt de droogtijd en voorkomt dat de verf te snel droogt bij hoge omgevingstemperaturen.
Houd er rekening mee dat sommige vernis- en verfproducten een eigen verdunner en verharder hebben.
Bekijk ons ruime assortiment verdunners voor autolak en -lak
Stap 2 - Viscositeit meten
Wij adviseren u om een viscositeitsbeker DIN 4 te gebruiken om te meten hoe snel de verf doorstroomt. U kunt het kopen in onze webshop. De tijd die nodig is om de verf door de viscositeitsbeker te laten stromen, staat vermeld in het technisch gegevensblad.
U kunt altijd meer toevoegen. Begin daarom altijd met de laagste aanbevolen hoeveelheid en voeg geleidelijk meer toe indien nodig. Te veel verdunnen kan leiden tot problemen zoals uitlopers en slechte hechting.
Hoe gebruik je een DIN 4 viscositeitsbeker
- Dompel de viscositeitsbeker in de verf totdat deze vol is.
- Til de beker op en start een timer om te zien hoe lang het duurt voordat de verf eruit loopt.
- Controleer of de tijd binnen het aanbevolen bereik voor uw spuitapparatuur valt.
Stap 2.5 - Gebruik een maatbeker / mengbeker
U kunt er ook voor kiezen om een mengbeker/maatbeker te gebruiken met een mengvolgorde op de zijkant. In het technisch gegevensblad staat vermeld welke mengverhouding u moet gebruiken. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een verhouding van 2:1 + 10%. Dit betekent 2 delen verf, 1 deel verharder plus 10% verdunner. Vervolgens kunt u de producten toevoegen tot aan de op de mengbeker aangegeven lijntjes.
Stap 3 - Maak een testspray
Nadat u de viscositeit hebt gemeten, voert u een korte testspray uit. Hiervoor kunt u een spuitplaat gebruiken. Dit is een dunne, voorbehandelde stalen plaat.
Als het oppervlak er oneffen uitziet of als de vloeistofdruk laag en de luchtdruk hoog is, moet de verf verder verdund worden.
Tips voor het verdunnen van verf
- Begin klein: begin altijd met de kleinste hoeveelheid verdunner en verhoog dit geleidelijk.
- Besteed aandacht aan uw apparatuur: Houd er rekening mee dat verschillende soorten spuitapparatuur (HVLP versus airless) verschillende verdunningsniveaus nodig kunnen hebben.
Door deze eenvoudige stappen te volgen en zo min mogelijk verdunner te gebruiken, kunt u een glad, professioneel resultaat bereiken zonder het risico van oververdunning. Veel plezier met uw schilderproject!
Andere berichten die u wellicht ook leuk vindt